Dette tror boligselgeren blir framtidens bolig
Vi må endre tankesettet fremover
Kjell Inge Søvik er boligselger i Blink Hus Dale Malo. Han er klar på at både Blink Hus og kundene vil bli nødt til å snu litt på tankesettet og forventningene når boliger skal bygges fremover:
- Byggenæringa står for en veldig stor andel av energibruk og materialforbruk på landets byggeplasser. Den miljøgevinsten det vil gi å ha fokus på bærekraftig boligbygging i årene som kommer kan ikke ignoreres.
Blink Hus er en del av Mestergruppen – Norges største boligbygger. Her er det satt av dedikerte ressurser som daglig jobber med å identifisere viktige skritt vi kan ta på veien mot klimanøytralitet.
Valgene du tar har stor betydning
I prosessen med å bygge et hus eller en hytte, tar du som kunde mange avgjørelser som vil ha innvirkning på boligens totale klimaavtrykk. Kjell Inge mener Blink Hus har et viktig ansvar for å gi kundene grunnlaget til å ta informerte, bærekraftige avgjørelser. Selv har han et klart råd til kunder som er opptatt av å ta miljøvennlige valg i sitt boligprosjekt:
"Det første du bør ta et bevisst valg på er hvor stor boligen eller hytta skal være. Hvor stor plass trenger du for at familiens behov skal være dekket? De siste ti årene har vi bygd stadig større boliger og hytter. Jeg er usikker på om vi virkelig trenger slike størrelser på både boligene og hyttene våre."
- Kjell Inge Søvik, salgsansvarlig hus og hytter i Blink Hus Dale Malo
Svein Helge Skotheim er kjededirektør i Blink Hus, og tror kundene vil stille flere miljømessige krav til boligbyggere fremover:
"Vi tror at nye forskrifter, i kombinasjon med at boligkundene i mye større grad vil stille krav til det miljømessige fotavtrykket fra boligene de vurderer å kjøpe, vil fremtvinge at vi i fremtiden må presentere klimagassberegninger sammen med boligene. Dette vil gjøre at kundene kan ta mye større miljøhensyn enn det de har forutsetninger for å gjøre når de velger sine boliger i dag."
- Svein Helge Skogheim, kjededirektør i Blink Hus
Eksempelet ovenfor viser hvordan vi tror boligene våre vil presenteres på nettsidene våre i framtiden. Obs: tallene her samsvarer ikke overens med virkeligheten, og er kun ment som eksempel.
Planlegg for lang levetid
Et viktig miljøvennlig grep vi kan ta når vi bygger boliger er å planlegge for at boligen skal passe inn i et livsløp, forteller Kjell Inge. Samtidig bør det legges opp til bruk av produkter som gir redusert forbruk av energi, som solcellepanel, vannbåren varme, luft-til-luft-varmepumpe og elektriske artikler med best mulig energimerking.
- Jeg mener vi bør utfordre TEK 17 litt. Boligene kan fint bygges med enda litt bedre isolasjon, vinduer og dører enn hva minstekravene sier.
- Kjell Inge Søvik, salgsansvarlig hus og hytter i Blink Hus Dale Malo
Velg de miljøvennlige løsningene som gir varig gevinst
Et vanskelig tema for alle som skal bygge ny bolig er hvilke miljøvennlige oppvarmingsløsninger man skal koste på seg. Alle vet at solcellepaneler og vannbåren varme er både miljøvennlig og bra, men det er også kostbare investeringer som vil kreve vedlikehold over tid. Disse investeringene kan for mange kan være vanskelig å forsvare i et allerede kostbart byggeprosjekt.
- Jeg føler meg mer trygg på at det er lettere å hente ut en varig gevinst ved å bygge alle nye boliger og hytter med gode detaljer, de beste vinduene, god isolasjon, og flest vinduer på sør- og vestvegger. Det vil også være gunstig med etasjer over hverandre, da vi på denne måten får et mindre areal gulv mot grunn, samt yttervegger og tak mot «kald side».
- Kjell Inge Søvik, salgsansvarlig hus og hytter i Blink Hus Dale Malo
To bærekraftige boliger fra huskatalogen vår
Fra Blink Hus sin huskatalog vil Kjell Inge trekke fram to boliger han mener er bærekraftige og gode valg:
Farsund
Eneboligen Farsund er et kompakt, men innholdsrikt funkishus. Farsund har et bruksareal på 128,4 kvadratmeter, men boligens store vindusflater og gjennomgående praktiske løsninger gjør at boligen føles svært luftig.
Tønsberg
Tønsberg var vår mest populære enebolig i 2021 – og med god grunn. Dette røffe funkishuset har et bruksareal på 165,7 kvadratmeter. Åpne løsninger, mønt himling i full høyde, og rause vindusflater gir huset store mengder lys, luft og et flott utsyn.
Slik bør framtidens bolig være
Vi lever i en uforutsigbar verden i stadig endring. Renteøkningene og prisstigningene vi nå ser, kan hjelpe oss å akseptere at vi må bygge mindre boliger, mener Kjell Inge. Boligselgeren er klar på at det vil være nødvendig å justere ned størrelsene på enhetene vi bygger, for at vi skal kunne fortsette å bo i dem når vi møter slike utfordringer i hverdagen.
Kjell Inge har et klart bilde av hvordan framtidens bolig bør være:
Akkurat passe stor
- Boligen bør være passe stor og tilpasset familien som skal bo der. Min mening er at vanlige familier på to voksne og to barn sjelden trenger 220-240 kvadratmeter bruksareal. Jo mindre boligen bygges, jo bedre for lommeboka og miljøet.
Av høy kvalitet
- Framtidens boliger må bygges med produkter av god kvalitet. De skal være vindtette, godt isolerte, og med gode vinduer som har gode varmeisolerende evner.
Vedlikeholdsvennlig
- Boligene bør bygges på en måte som gjør at de krever minst mulig vedlikehold og reparasjoner.
Tilpasset for det lokale klimaet
- Boligene bør tilpasses det ytre klimaet der de bygges. På Vestlandet bør det for eksempel bygges boliger med takutstikk og takfall. Det kan jo regne 300 dager i året i Bergen. Vi som jobber med boliger vet at sannsynligheten for fuktproblemer stiger på hus med flate tak, og at boliger uten takutstikk krever mer vedlikehold på vegger og vinduer.
Praktisk og energiøkonomisk
- Jeg mener vi må jobbe med å få planlagt og tegnet kule og praktiske boliger med mindre bruksareal enn det vi har gjort de siste 10-20 årene. Det må bli litt status å eie en fornuftig, energiøkonomisk og solid bolig som passer inn i framtiden.
- Kjell Inge Søvik, salgsansvarlig hus og hytter i Blink Hus Dale Malo
Skrevet av Bennett Reklamebyrå.