Når bør du bygge seniorbolig eller tilpasse boligen din? Få eksperttipsene for å bo godt hjemme i voksen alder
Vi lever lengre. Og vi blir stadig flere eldre.
I 2050 forventer vi at befolkningen over 80 år vil ha doblet seg i Norge, sammenlignet med i dag. Med «Bo trygt hjemme»-reformen ønsker myndighetene at du skal bo hjemme så lenge det går an. Da må mange av oss gjøre noe med boligen.
Noen gjør allerede den første boligen sin aldersvennlig, mens andre ikke er opptatt av dette før de får et behov. Ofte henger dette sammen med folks helse, sier arkitekt Elin Kongsvik i Mestergruppen, som tegner boliger for Blink Hus.
Nysgjerrig på boliger med livsløpsstandard? Se hvilke boliger vi har med livsløpsstandard.
I denne artikkel får du svar på følgende:
- Hva er egentlig en seniorbolig?
- Bør jeg bygge ny seniorbolig eller gjøre tilpasninger med boligen jeg har?
- Når bør jeg begynne å planlegge en seniorbolig å bo i?
- Hvilke planløsninger og funksjoner bør en seniorbolig ha?
- Hvordan kan jeg tilrettelegge for besøk og aktivitet i en seniorbolig?
- Hvordan kan jeg få hjelp til å finne seniorboligen for meg?
Pensjonistene Erik og Torhild Hundhammer har flyttet inn i bolig bygget av Blink Hus Berge Hus med alt på ett plan. De trives godt med å bo i en praktisk bolig hvor det er lite behov for vedlikehold. Foto: Mona Terjesen.
Hva er egentlig en seniorbolig?
– En seniorbolig er en bolig du kan leve i lenge, som er tilrettelagt for å bli eldre i. Du kan gjøre mange ting for å gjøre en bolig aldersvennlig. Mange velger å bygge slik at de kan bo på ett plan. Men det er også mulig å sette av plass til tilpasninger du kan gjøre senere. Har du en bolig med flere etasjer, kan du sette av plass i en bod til en løfteplattform. Så selv om du ikke gjør endringene med en gang, har du i hvert fall lagt til rette for det, sier Elin Kongsvik.
Arkitekt Elin Kongsvik i Mestergruppen påpeker at det varierer hvilke behov vi bør tilpasse boligene etter når vi blir eldre, men at å ha alle boligfunksjoner på ett plan er en god start.
Bør jeg bygge ny seniorbolig eller gjøre tilpasninger med boligen jeg har?
– Det spørs på hvilken bolig du har i dag og hvor mye penger du er villig til å legge i en omgjøring. I de fleste trehus er det jo mulig å tilpasse mye. Samtidig kan du med et nytt hus få boligen akkurat som du ønsker. Til slutt er det et kostnadsspørsmål, sier Kongsvik.
Å bygge en ny bolig ble løsningen for ekteparet Hundhammer. Fra stua har de flott utsikt mot sjøen. I en livsløpssbolig skal stua være minst like stor som hovedsoverommet. Foto: Mona Terjesen.
Når bør jeg planlegge for en seniorbolig å bo i?
– Det kan være lurt å komme i gang med planleggingen to til fem år før du tenker å flytte inn. Planleggingsfasen er viktig, og jeg anbefaler deg å bruke tid på å finne huset som du vil ha. Gå tidlig i dialog med byggefirma for å få utarbeidet tegninger og finne løsninger som du virkelig vil bli fornøyd med. Når du har begynt å planlegge i god tid, er det også mulig å bygge tidligere hvis du skulle få behov for å flytte tidligere, sier tømrer og selger Ellef Kvalvågnes i Blink Hus Berge Hus i Ølensvåg og Haugesund.
Ellef Kvalvågnes i Blink Hus Berge Hus har hjulpet flere godt voksne med å finne en god seniorbolig som møter deres behov. Foto: PYX
Hvilke planløsninger og funksjoner bør en seniorbolig ha?
– Folk har ulike behov og ikke alle vil ha de samme utfordringene når de blir eldre, så det vil naturlig nok variere hva du trenger. Men en fin rettesnor her kan være Husbankens krav til boliger med livsløpstandard. Her er det flere krav som skal gjøre boligen mest mulig tilgjengelig. Grunnkravet er at alle nødvendige boligfunksjoner, som inngangsparti, kjøkken, stue, parsengssoverom og bad/toalett, skal være tilgjengelig på inngangsplanet. Det skal ikke være høye terskler verken ute eller inne, og så skal du legge til rette for å installere velferds- og smarthusteknologi i ettertid, sier arkitekt Kongsvik.
Dette er kravene til en livsløpsbolig:
- Inngangangsparti, kjøkken, stue, parsengssoverom og bad/toalett på inngangsplan.
- Ingen høye terskler eller andre fysiske hindre inne eller ute.
- Mulighet for å installere velferds- og smarthusteknologi i ettertid.
- I tillegg skal boligen ha et romslig soverom med plass til dobbeltseng og plass til å snu seg rundt i rullestol.
- Stuen skal vøre minst like stor som soverom.
- Boligen skal ha innvendig bod på minst 3 kvadratmeter.
- Badet skal ha plass til vaskemaskin og tørketrommel i høyden.
Selger Ellef Kvalvågnes viser til at det finnes mange små, men viktige tilpasninger du ellers kan gjøre i boligen.
– Som å flytte stekeovn, vaskemaskin og oppvaskmaskin opp fra gulvet. Det er også kjekt å fjerne terskler slik at robotstøvsuger kan gå over hele huset.
Ekteparet Hundhammer har fjernet lister og installert flere skyvedører som sørger for færre hindringer i boligen. Her ser vi det romslige kjøkkenområdet. Foto: Mona Terjesen.
Hvordan kan jeg tilrettelegge for besøk og aktivitet i en seniorbolig?
– I en enebolig er et gjesterom fint å ha til besøk, og god plass til stue og kjøkken som oppholdsrom. Ellers er det i større prosjekter, hvor det er flere småhus, rekkehus og flermannsboliger, mulig å planlegge inn og utvikle hele felt til å ha ulike sosiale soner og fellesområder som felleshus, felleshage og drivhus. Men dette er det jo ofte utbygger som må ta ansvar for i prosjekteringen, sier arkitekt Kongsvik.
Hvordan kan jeg få hjelp til å finne seniorboligen for meg?
– I samtaler finner vi ut hva som er behovet og ønskene dine. Vi tar som regel en kikk i arkivet på boliger som er tegnet og planlagt og finner ut hva som er interessant for deg å ha med. Vi kan ta utgangspunkt i tegninger og illustrasjoner du liker og så lage et nytt forslag. Vi tegner ofte endringer for hver kunde, tilpasset solforhold, tomt og behovene du har i tett samarbeid med arkitekt, sier Ellef Kvalvågnes.
Arkitekt Elin Kongsvik legger til:
– Veldig ofte finner kundene inspirasjon i ulike husmodeller. Nå kommer mange husmodeller med livsløpsstandard. I teorien kan du bo i et hus hele livet, og endre bruken av rom etter behovet ditt i ulike livsfaser. En utleiedel kan brukes til kjellerstue i småbarnsfasen eller som leilighet om du har ungdommer i hus. Eller så kan den samme delen bli en bolig som en eldre mor kan bo i, sier arkitekt Kongsvik.
Er du klar over at du kan få mange ulike hustyper på ett plan? Bli inspirert av husene våre på ett plan.
Bygget seniorbolig på ett plan
Ekteparet Torhild og Erik Hundhammer i Ølen utenfor Haugesund er i slutten av 70-årene. De flyttet nylig inn i sin aldersvennlige enebolig med alt på ett plan, bygget av Blink Hus Berge Hus. Å bo i en byleilighet i Haugesund var ikke noe for dem.
For oss var det deilig å komme tilbake til en enebolig med utsikt til sjø og fjell. Vi slipper å ta heis for å komme oss inn. Her har vi plass til hele familien, sier Torhild Hundhammer.
Vinterhagen er et favorittsted å oppholde seg i for pensjonistene året rundt, med nydelig utsikt til vestlandsnaturen utenfor. Foto: Mona Terjesen.
Hun har selv vært med og utformet boligen som har alt de trenger.
Boligen er 145-160 kvm og har ingen hage, men vi har mange potteplanter. Så har vi foldedører vi kan åpne opp, og med vedlikeholdsvennlig bordkledning slipper vi arbeid med det. Det er kanskje ikke så mange på snart åtti som har et så fancy hus. Her kommer vi til å bli værende, sier Torhild Hundhammer.
Se hvilke av våre hus som har livsløpsstandard, men husk at vi kan tilpasse alle modeller slik du ønsker.
Bygge et lite hus? Alt på ett plan? Sjekk ut hvilke muligheter du har for å få en bolig det er deilig å bli gammel i! Kontakt våre forhandlere for å høre hvordan vi kan hjelpe deg.