Hopp til hovedinnhold
Bilde av et eldre hus

Renovering av hus: Tips for optimal isolasjon og ventilasjon

Når det kommer til boligrenovering, er det mer enn bare utseendet som teller. Å oppnå en energieffektiv og komfortabel atmosfære er kanskje viktigere. Våre leverandører; Systemair, Hunton og NorDan, gir deg her en veiledning for å skape et sunnere inneklima av høy kvalitet!

Ventilasjon som kjernen til god helse

La oss begynne med konklusjonen: alle boliger trenger ventilasjon!

Etterisolering og utskifting av vinduer er for de fleste godt kjent som åpenbare energibesparende oppussingstiltak. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning er kanskje ikke like godt kjent som et energibesparende tiltak, men det er en faktor for et vellykket resultat. Dersom ventilasjonsløsningen neglisjeres, vil det føre til dårlig inneklima og sannsynligheten for råteskader og vekst av mikroorganismer er stor.

Balansert ventilasjon og varmegjenvinning

Med et balansert ventilasjonsanlegg oppnås høy komfort og full kontroll på luftskiftet i boligen, samtidig som varmegjenvinneren tar vare på energien i avtrekksluften som benyttes til forvarming av den friske tilluften. Luftfiltrene i aggregatet sørger samtidig for at luften som tilføres boligen er filtrert for pollen og andre helseskadelige partikler i uteluften.

Varmegjenvinneren i et ventilasjonsaggregat er faktisk så effektiv at den gir tilsvarende energibesparelse som utskifting av vinduer – ca. 29 kWh/m2. (kilde: Enova.no)

Balansert ventilasjon med varmegjenvinning gir full gevinst av energioppgraderingen!

Lekkert kjøkken. Foto Systemair

Foto: Systemair

Bilde som viser ventilasjon på loft

Foto: Systemair

Les mer om boligventilasjon

Pusse opp eldre hus

Alder på boligen gir viktig informasjon om mulige utfordringer den kan ha. Eldre hus kan stå overfor isolasjonsproblemer som kan føre til betydelige kostnader for eierne. Utilstrekkelig isolasjon tillater varme å slippe gjennom loftet, og vegger kan ha områder med luftlommer eller dårlig isolasjon som fører til varmetap.

Oppussing av hus bygget før 1955:

Hus fra før 1955 kan ha begrenset isolasjon, muligens laget av sponplater eller leire. Her kan betydelige besparelser oppnås ved etterisolering med moderne materialer.

Denne konstruksjonen gir et bilde av den vanlige utformingen av en vegg som ble bygget før 1955, med en U-verdi på omtrent 0,90 W/m2K.

Bilde som viser isolasjon av hus før 1955

Foto: Hunton

Anbefalt løsning er å etterisolere med 10 cm Nativo Trefiberisolasjon.
U-verdi ca 0,4 W/m2.

Viser Hunton etterisolasjon

Foto: Hunton

Oppussing av hus fra 1955-1970:

Isolasjonen ble forbedret i perioden mellom 1955 og 1970, men med tiden kan den ha blitt komprimert eller deformert som kan føre til dannelse av luftlommer og kuldeinnslipp.

Vanligvis ble det brukt opptil 10cm med isolasjon, og U-verdien er rundt 0,50 W/m2K, som vist her:

Bilde som viser isolasjon i hus mellom 1955 og 1970

Foto: Hunton

Med en slik konstruksjon anbefaler vi at du forer ut med 2 x 48x48mm lekter. Stående og liggende for kryssisolering, isolert med 2x50mm Nativo Trefiberisolasjon Plater og 25mm Hunton Vindtett™.
U-verdi ca 0,22 W/m2K

Viser etterisolering fra Hunton

Foto: Hunton

Fordelen med en slik krysslekting er at man reduserer kuldebroene i veggen noe som vil minske energitapet. Sørg til slutt for god vindtetting med 19mm Hunton Vindtett Plus™. Fordelen med å benytte en tykk vindtettplate er at man oppnår en ekstra tilleggsisolering, da trefiberplater gir opptil 80 % isolasjon i forhold til tykkelsen. Med andre ord, 19mm Hunton Vindtett Plus™ gir 15.2mm ekstra isolasjon.

Oppussing av hus fra 1970-1990:

Boliger fra 1970 til 1990 hadde vanligvis 10-15 cm isolasjon, men med tiden kan isolasjonen ha blitt komprimert, deformert eller påvirket av feil, slik at den ikke fungerer optimalt.

Illustrasjonen viser et utsnitt av hvordan en vegg oppført mellom 1979-1990 normalt ser ut. Stort sett er det brukt 10-15cm isolasjon. U-verdi ca 0,32 W/m2K.

Bilde viser isolasjon i hus mellom 1970 og 1990

Foto: Hunton

Her anbefaler vi å påfore innvendig vegg med 48x48mm lekter. Fordelen her er at man kan gjøre en kontroll på dampsperren. Dersom dampsperren viser seg å ikke være tilstrekkelig hel, kan man enkelt utbedre denne, eventuelt legge ny dampsperre.

Utvendig har vi også påforet med 48x48mm liggende lekter. Som bildet viser har vi latt gammel Hunton Vindtett™ sitte igjen og isolert med 50mm Nativo Trefiberisolasjon Plater. Til slutt har vi brukt 12mm Hunton Vindtett™ som vindsperre, som gir en tilleggsisolasjonseffekt på 10mm.

Etterisolering med Hunton

Foto: Hunton

Fokus på vindtetting

Husk at det er ikke kun isolasjonen som isolerer, men den stillestående luften som oppstår inne i isolasjonen som sørger for at du får det lunt og varmt inne. Det er derfor viktig å tenke på vindsperren når man etterisolerer. Vindsperren forhindrer vær og vind i å trenge inn i isolasjonen, reduserer trekken og øker komforten. Problemer med trekk oppstår ofte i overgangen mellom vegg og andre bygningsdeler – som grunnmur, vinduer, dører, gjennomføringer og etasjeskiller.

Hunton Vindtett bidrar også til isolasjonseffekten ved at den bryter kuldebroer og gir en tilleggsisolasjon. Med andre ord, vindsperre er noe av det viktigste du må tenke på når du skal etterisolere eller rehabilitere din bolig. Hunton Vindtett™ er et robust og allsidig vindsperreprodukt som egner seg utmerket til rehabilitering av boliger.

Prioriter etterisolering av tak

Taket er den delen av bygningen som har størst varmetap. Samtidig er det enkelt å gjøre forbedringer. Etterisolering av taket reduserer ikke bare fyringsutgiftene, men minsker samtidig uønsket snøsmelting og isdannelse på taket og gir en forbedret brannmotstand.

Optimal etterisolering med trefiberisolasjon

Trefiberisolasjon er et naturlig valg – både når det gjelder nye boliger og etterisolering av eldre hus. Egenskapene til trefiberisolasjon, som dens evne til å regulere fuktighet, har gjort den attraktiv for de som utfører renoveringsarbeid på eldre hus. Dette er spesielt relevant i tilfeller der det er utfordrende å oppfylle moderne krav til lufttetthet. Trefiberisolasjon er en velegnet løsning for å etterisolere tak, vegger og gulv i slike tilfeller.

Les mer om hvor mye strøm du kan spare

Skifte vinduer for økt energieffektivitet og komfort

Når det gjelder renovering og oppgradering av hjemmet ditt, er bytte av vinduer en avgjørende faktor. Vinduets isoleringsevne avhenger i stor grad av glasset som brukes. Riktig valg av glass kan ikke bare bidra til å forbedre inneklimaet, men også redusere energiforbruket og senke strømutgiftene.

NorDan's anbefaling om 3-lags glass

NorDan anbefaler alltid vinduer med 3-lags glass, enten det er snakk om nybygg eller oppussing av eldre boliger. 3-lags glass har en lavere U-verdi, noe som resulterer i enda bedre isoleringsevne for vinduene dine. Dette bidrar til å opprettholde en jevn temperatur gjennom hele året og eliminerer ubehagelig trekk. Resultatet er et forbedret inneklima og økt komfort i hjemmet ditt.

Les mer om 3-lags glass

Store vinduer gir godt med lys

Foto: NorDan

Hold solvarmen i sjakk

NorDan Screens gir opptil 90% beskyttelse mot solvarme samtidig som den skjermer mot nysgjerrige blikk. Denne utvendige solskjermingen er integrert i fasaden og kommer ferdig montert, noe som gjør installasjonen enkel og sømløs.

NorDan Screens gir deg muligheten til manuell eller automatisk styring via bryter på veggen, fjernkontroll eller app. I samarbeid med vind- og lyssensorer kan NorDan Screens skape et optimalt innemiljø automatisk. Når solen ikke lenger er ønsket, trekker solskjermingen seg elegant tilbake.

Les mer om NorDan Screens

Bilde av solskjerming på vindu

NorDan

Totalrenovering av huset eller gjøre små oppgraderinger? Ta kontakt!

Våre leverandører, Systemair, NorDan og Hunton, gir deg gode verktøy for å oppgradere hjemmet ditt til dagens standarder. Uansett om det er ventilasjonssystemer som garanterer frisk luft, isoleringsløsninger som minimerer varmetap eller smart solskjerming som sikrer komfortabelt inneklima, er våre leverandører klare til å bistå deg med å skape et hjem som du virkelig vil trives i.

Ta kontakt med en Blink Hus-forhandler for å komme i gang med ditt prosjekt!

Relaterte artikler

100 år gammelt hus ble nytt

Familien på Bømlo ville bevare stilen og sjarmen på det 100 år gamle huset. Nå har de fått et hjem som er oppgradert til dagens standard. – Vi er kjempefornøyde med jobben Blink Hus har gjort for oss, sier Erling Digernes og Mari-Anne Soltveit.

Rehabilitering av bolig FØR byggmester har begynt

Rehabilitering som alternativ til ny bolig

Er du glad i beliggenheten, huset og tomta – og har tenkt å bli boende der lenge – da kan rehabilitering av en eldre bolig være et godt alternativ til å bygge nytt. Det sier daglig leder Hans Magne N. Stokka hos Blink Hus Steinsbø AS på Bømlo.

Rehabilitering med Blink Hus Valvatne

Rehabilitering, ombygging og tilbygg

Pusse opp, byggje om eller byggje på? I mange tilfeller kan det være hensiktsmessig å tilpasse eksisterande bolig til moderne standard i stedet for å kjøpe nytt.